A vegetárius étrendek több típusa létezik, ahol az alapvetően növényi alapanyagokhoz csatlakoznak egyéb állati termékek.

  • Vegán – kizárólag növényi táplálékot fogyaszt.
  • Lakto vegetárius: a növényi összetevőkön túl még tejtermékek fogyasztása.
  • Lakto-ovo vegetáris: még tejterméket és tojást is eszik.

 

KÖZÉTKEZTETÉS

Az iskolai, óvodai élelmezésvezetők általában vendéglátóipari szakközépiskolai végzettségűek. Tananyagukban szerepel a különféle eltérő, speciális étrendek, egyben a vegetárius étkeztetés is. Az élelmezéstudomány ma már egyszerűen eltérőnek és elfogadhatónak tartja a húsmentes táplálkozást – a gyermekek esetében is. Az intézményi konyha azonban nem köteles vállalni a vegetárius táplálékot igénylő étkeztetést!

 

KEZDETEK: 0-6 HÓNAP

A szoptatás testi-lelki előnyeiről a La Leche Liga és a Szoptatásért Magyar Egyesület kiadványaiból alaposan lehet tájékozódni. Szvámídzsí egy előadásában (Strilky, 2004. aug.) ezt mondta: „Nagyon jó, ha egy éves korig szopik a gyermek.”

A baba érzékeny minden kémiai behatásra, ami a kialakulóban lévő immunrendszerét és bélflóráját, emésztőapparátusát megterhelheti. Természetesen nem szabad az anyának pl. alkoholt, illetve olyan élelmiszereket fogyasztani, amik a babának ártanak.

Az dominánsan anyatejjel táplált csecsemők 3 éves korukra 3-8 IQ pontnyi előnyt szereznek a tápszeren neveltekkel szemben. Ennek az előnynek az egyik legvalószínűbb oka az omega-3 zsírsavak megléte, másrészt olyan immunstimulátor hatás az anyatejben, ami a tápszerekben alig van jelen.

A babának enyhébb hasfájáskor meggymaggal töltött kis zsákot lehet a hasára tenni, illetve édeskömény- vagy mandulaolajjal masszírozni. Ezen kívül édesköménytea itatható a babával.

Lényeges a megfelelő folyadékfogyasztás, ami lehet a későbbiekben víz, gyümölcslé, leves, illetve karob (a vasban gazdag szentjánoskenyérmagpor). Az izgató szereket, színezett, tartósítószeres italokat kerüljük.

A szilárd ételek bevezetése az úgynevezett hozzátáplálás. (Régebben: elválasztás.) Különböző korban kezdődhet, attól függően, hogy mennyi teje van az anyának, miközben szilárdabb táplálékra áll át a gyermek.

 

6-24 HÓ

A klasszikus az ismert sütőtök-burgonya vagy a burgonya-cékla duó, amivel bevezethető a szilárd táplálék. A legelső zöldségek még: sárgarépa, burgonya, sütőtök, cékla, cukkíni.

Az első gyümölcsök: alma, körte, őszibarack, meggy. A déligyümölcs magyar éghajlaton nem javasolt, bár nem feltétlenül kizárandó. Leginkább a növényvédő szer maradványos élelmiszereket kerüljük. Az aprómagvú gyümölcsök (eper, málna, ribizli) csak egyéves kor után javasoltak.

Gabonákból fogyasztható a kukorica, barna rizs, köles, hajdina, később a gluténtartalmúak: búza, zab, rozs, árpa, tönkölybúza.

Pürésített változatban adható hüvelyesek: borsó, bab, lencse, vörös lencse, sárgaborsó, csicseriborsó, de a hüvelyeseket és a puffasztó ételeket 1 éves kor után érdemes bevezetni.

 

KITEKINTŐ: A FEHÉRJEPÁNIK

A fehérje a normál vegetárius táplálkozás mellett nem igényel külön figyelmet. (Természetesen aki tésztát tésztával eszik, az már önmagában kiegyensúlyozatlan táplálkozású.) A komplettálás nem szükséges, a fehérje anyagcsere elég intelligensen működik, hogy folyamatosan hozzájussunk aminosavakhoz, melyek a pl. a leváló bélhámból visszaszívódnak, ha épp nem eszünk fehérjetartalmú ételt. A fehérje-mítosz az 1700-as évek végén keletkezett, amikor azt gondolták, hogy a szervezet az energiáit a fehérjéből fedezi, és napi 200-250 g fehérjebevitelt javasoltak egy felnőttnek. Ez megfelel kb. 0,9 kg húsnak vagy 1 kg tönkölybúzának vagy 0,85 kg tofunak vagy 0,3 kg szejtánnak. Egy felnőtt ember napi fehérjeszükséglete a WHO ajánlásával 0,6 g/testtömeg-kg, vagyis 60 kg-os embernél 35-50 g fehérjebevitel ajánlott.

 

A fűszerek – ízükön túl – többnyire emésztést segítő és antiszeptikus hatásúak. Ajánlott pl.: bazsalikom, édeskömény, rozmaring, oregánó, zsálya, kakukkfű, citromfű. Az ember későbbi ízválasztása attól függ, hogy gyerekként mit kapott az anyatejjel és az első évek során!

Egy éves kor után javasolt fokozatosan, lehetőleg savanyított tejtermékekkel (joghurt, túró, kefir, író) kezdve bevezetni, amit illeszthetünk az anyatejes táplálás visszaszorulásához. Tejallergia esetén szója-, rizs-, zab-, mandulatej adható.

 

ÉS A TOVÁBBIAKBAN: TÁPLÁLJ ÉS NE ETESS!

A gyermekek egyik ellensége az adalékanyag. Nem csoda, hogy törvényileg nem lehet a bébiételekben E-betűs adalékanyag. A gyermek nincs felkészülve a sokszor mesterséges, a szervezet számára nehezen kezelhető vegyületek emésztésére. Gyermekeken végzett megfigyelésekben a napi átlag elfogyasztott 150 mg adalékanyag felezése-negyedelése kiegyensúlyozott viselkedést, jobb koncentrációt eredményezett. Fiatalkorú bűnözők intézményeiben bevezetett táplálkozási intervencióval a magatartászavarok, fegyelmezetlenségek, agresszív cselekedetek több mint 50%-kal csökkentek.

New Yorkban 1979-1983 között mintegy 1 millió iskolásnál alkalmazták azt az étkeztetési programot, melyben a gyerekek iskolai menzai és büfés ételeiből kihagyták a legkárosabbnak tartott E adalékokat (tartósítószerek, ízesítők, színezékek). (Az otthoni reggelit, vacsorát, stb. nem érintette a vizsgálat.) Az eredmények az USA pedagógiai történetében eddig tapasztalt legdrasztikusabb javulást mutatták: csökkenő korrepetálás, a tanulmányi eredmények javultak, a felvételi eredmények jobbak lettek.

Tőlünk függ, hogy mivel és mivé neveljük a gyermeket. A szeretet nem rágót, nyalókát és csokit jelent. Legyen minden szülő tudatos a gyermeke táplálásában is!

 

 

IRODALOM

Bugán Á.: Laktovegetárius gyermeknevelés (kézirat)

Ceci, S. (2001): Ten Surprising things about intelligence. Psychology Today. 34(4): 46-53.

Kálmán Renáta: Vegetáriánus gyereknevelés. http://www.veg.hu

Robbins, J. (1987): Diet for a New America

Sabaté, J. (ed.) (2001): Vegetarian Nutrition. CRC Publications, New York

Schoenthaler, S.J. (1983): Diet and Crime. Int J Biosoc Res 4(1): 25-39

Schoenthaler, S.J., és mtsai (1986): The impact of a low food additive and sucrose… Int J Biosoc Res 8(2): 185-195

http://www.elelmezesvezetok.hu

 

 

KÖKÉNY TIBOR: Gyermekvegetárizmus. in: FILEP programkiadvány 2010-2011. Ganga Baráti Kör, Debrecen, 2011. pp. 20-23.

 

Hasonló cikkek: KLIKK