Divali

A fény ünnepe, a hindu újév. Ősszel ünneplik, mindenütt mécseseket, lámpásokat gyújtva. Tradicionálisan a következő esztendő bőségéért tűzbe dobnak lisztből, olajból, cukorból összegyúrt tésztát.

Ganés Fesztivál

Ganésa születésnapja. Ganésa Siva gyermeke, akinek emberi teste és elefántfeje van. A bőség istene, aki segít az akadályok elhárításában.

Gurupurnima

A guru napja. Az Egyetemes Fény megjelenése a Földön. A guru, mint egytemes tanító és felszabadító elv, melynek testi megjelenése a spirituális vezető. A guru minőség, a guru tattva az az elv, ami az élet forgatagában létező tanítványt képes kivezetni a forgatagból. A szent iratok szerint a guruban megjelenik minden isten legpozitívabb aspektusa, ő a felszabadító. “A meditáció lényege a guru alakja, a szertartások a guru lábához kötődnek, guru szava a mantrák eredete, a felszabadulás a guru kegyelméből fakad.”

Holi

Az odaadó bhakta Prahlád és nővére (Holiká) története a tűzpróbáról. E tavaszi ünnep során a megújulás jelenik meg szimbolikusan, miközben az elavult és megkötő erők elpusztulnak.

Maha Sivarátri

Az Úr Siva ünnepe. A tél végi ünnep során a spirituális keresők böjttel és imádsággal, valamint szertartásokkal fordulnak a felszabadító Sivához, a kegyelmeshez. Ezen az éjszakán még a bűnösök vétkei is megbocsátást nyerhetnek az odaadásukon keresztül.

Navarátri

A kilenc éjszaka ünnepe. Évente két fő, és két kisebb navrátri ünnep van. Az isteni anya három különböző aspektusához történő fohász háromszor három éjszakán keresztül történik.

Raksabhandan

A testvériség ünnepe, mely a nők védelmében történik. Nyári ünnep, amikor a nemiséget mellőző kapcsolatot fogadhatnak mindkét részről, s a továbbiakban támogatják és erősítik egymást a testvérek.

 

Forrás: http://www.terebess.hu/keletkultinfo/lexikon/hinduunn.html

 

Advertisements