A hidegháború kezdetének korában, a sport is a nagy eszméket volt hivatott igazolni. A hatalom felismerte, hogy az Aranycsapat sikereivel a szocialista rendszer fölényét hirdetheti, különösen a helsinki olimpiai győzelem után. Így a kor legjobb futballistái privilegizált helyzetben voltak, és sok helyre eljutottak.

Az Országos Testnevelési és Sportbizottság (OTSB) 1951 elején jött létre. A párt – a szocialista rendszernek megfelelően – mindenért az OTSB-t kérte számon. A pártnak nem a sportteljesítmény volt az elsődleges, hanem annak politikai hatásai, ezt Rákosi jelezte is Sebes Gusztáv szövetségi kapitánynak az angol-magyar előtt.

Dopping a doppingkorszak előtt

A német labdarúgó-válogatott több tagja is metamfetamint (pervitin injekciót) kapott az 1954-es világbajnokság magyarok elleni döntőjének a szünetében, azonban a tiltott szereket felsoroló első listát csak az 1960-as években alakították ki.

Stamps_of_Hungary,_059-08
Puskás Ferenc, bélyeg

Emigráció és a csapat széthullása

Az 1956-os forradalom kitörésekor Puskás a Honvéddal Európa Kupa-mérkőzésen szerepelt Spanyolországban. (Puskás, Kocsis, Czibor és a Honvéd többi játékosa a Magyar Néphadsereg tisztjei voltak.) A bizonytalan hazai állapotok miatt a csapat úgy döntött, hogy vár a visszatéréssel, és a decemberi brüsszeli visszavágó után elutazott a hazai vezetés által nem engedélyezett dél-amerikai turnéra. A januári visszatérés idejére a szovjet hadsereg már leverte a forradalmat, azonban Puskás és a csapat néhány tagja úgy döntött, hogy Bécsben marad, elkerülendő az országra váró megtorlást. Ebben az időszakban merült fel, hogy az Aranycsapat menekült válogatottként világjáró turnékon venne részt, amit azonban politikailag megtorpedóztak, a FIFA pedig nem ismerte el a csapat országtól való függetlenségét.

Az Aranycsapat véglegesen feloszlott, miután meghatározó alakjai (Puskás, Kocsis, Czibor) külföldön maradtak. A honvédosok nem csak emigránssá, hanem katonai dezertőrré is váltak, s ennek megfelelő büntetést várhattak. Az emigráció miatt – az MLSZ közbenjárására – a FIFA 18 hónapra mindannyiukat eltiltotta. (Egyben otthon a következő években lejárató sajtókampányt folytattak ellenük.) Puskás ezután először Olaszországba, majd Spanyolországba költözött, hogy eltiltása után újra játszhasson. Bár a legtöbb klubnál elutasították kora (30 éves múlt) és túlsúlya miatt, végül Östreicher Emil vitte a Real Madridhoz (Östreicher sportigazgatóként dolgozott a Real elnöke, S. Bernabéu mellett.) Kocsis, Czibor és Kubala László az FC Barcelona legendás magyar trióját alkották.

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Aranycsapat

https://hu.wikipedia.org/wiki/Puskás_Ferenc_(labdarúgó)

www.focitortenelem.blogspot.com/2010/10/vilag-valaha-volt-legjobb-csapata.html

http://www.blikk.hu/sport/spanyol-foci/ma-is-a-barca-hosei-kubala-kocsis-es-czibor/hmt76e1

 

Kökény Tibor, 2016. november 5.